Miquel Carreras
Elements d'història de Sabadell
Ajuntament de Sabadell
1932

"El primer lloc on van aixecar-se edificis nous, però força modestos, va ésser en la Borromera, en l'entronc del camí de Sabadell a Sant Cugat i del de Terrassa. Es corresponien aquests camins amb els carrers de Sant Quirze i de Gràcia actuals. El conjunt d'habitacions (amb horts closos anexes) fetes, a partir de 1237 en aquest indret i possiblement a banda i banda del camí de Sant Cugat, s'anomenà Barri, per tal com es trobava fora muralles, i es precisà encara com a Barri de rera Església o de la Borromera per la posició, i Barri i cases de Ramon Sallent, en record d'un dels que primer hi edificaren." (p. 110)

"Ja sabem que per la banda del carrer de Sant Quirze hi havia existit, en els segles XIII i XIV, el Barri d'en Sallent o de l Borromera, que desaparegué en el XV. En aquesta centúria va renéixer. Ja vers 1565 hi havia algunes cases sobre el camí dit de Sant Cugat o del Joc de la Rulla o simplement de la Rulla." (p. 212)

"La part on fou més visible l'avenç de la construcció va ésser en el carrer de Sant Quirze que vers el 1603 havia adquirit gairebé la seva llargada actual i comunicava amb el safaretx de la vila, per un petit carrer [l'actual carrer de Joan Maragall] que es cloïa amb un reduït portal o portalet que li va donar el nom." (p. 248)

"24. Carrer de Sant Quirze, abans de la Rutlla i més abans del Joc de la Rutlla." ("Plànol de la vila de Sabadell en 1792.- Segons el Dr. Antoni Bosch i Cardellach") (p. 276-277)

"Per la banda del carrer de Sant Quirze (passat l'any 1772), s'iniciaren els carrers de Sant Cugat, que prengué el nom del camí d'aquesta vila; el de Sant Jaume, que continuà la denominació del Camp de Sant Jaume [...], el de Sant Feliu, i el de Font que va començar-se per la banda del carrer de Sant Quirze. (p. 276)

"El primer [barri] s'anomenava del carrer de Sant Quirze com a més principal i comprenia, demés d'aquest, els de la Rosa, Gràcia (que tenia aleshores 31 cases), Font (amb 19), Sant Jaume i Sant Cugat (amb 17 cadascun) i Sant Feliu (amb 13). Cap d'aquests carrers era nou." (p. 299)

Antoni Bosch i Cardellach
Anales de la Villa de Sabadell - I
Fundació Bosch i Cardellach
1992

"1565. [...] Por este tiempo comenzaban a edificarse algunas casas en lo que llamaban arrabal nou, o de la "rutlla". El establecimiento del terreno expressa ser fuera o junto a los muros de Sabadell, que confrontaba al Norte con el camino de la antiguamente nombrada Egara, y eran sus dueños los consortes Pedro y Miguela Llobet. Vista la circumvalación de la villa en 1557, y sabiéndose que aún oy se llama "la rutlla" la partida de tierra situada fuera y al Oeste de la calle de San Quirse -yendo a la villa de San Cugat-, es evidente ser dicho arrabal la calle que acabamos de nombrar de San Quirse, por irse por ella al pueblo de este nombre." (p. 172)

Antoni Bosch i Cardellach
Anales de la Villa de Sabadell - II
Fundació Bosch i Cardellach
1992

1619: "De aquí sabemos acerca Sabadell que [...] ya estaba edificado el portal de San Quirse (y ésta es su primera memoria), cuya estructura magnífica de piedra de sillería era de lo más vistoso de esta villa, teniendo grabadas encima las armas de esta villa y, a ambos lados, las de Aragón; y es el mismo que, haviéndose cahido sus tapias colaterales, amenasava ruina, y fue derribado en 1779 para construir de sus piedras los escalones de la gradería por do se sube a la puerta mayor de la Iglesia parroquial." (p. 39)